Loading....

Drumul va distruge trei poteci istorice care leagă Tâmpa de Postăvaru, iubite atât de brașoveni, cât și de turiști pentru bogăția naturii și liniștea pe care o oferă. Tradiția drumețiilor în aceste regiuni continuă de peste un secol.

Pădurile din jurul Tâmpei sunt un simbol emblematic pentru Brașov, având o importantă valoare socială și culturală.

Pădurile Brașovului au o biodiversitate bogată. Limitarea și fragmentarea habitatului natural al acestor specii ar putea avea consecințe asupra sănătății acestora și a ecosistemelor.

În Brașov, un pericol deosebit îl reprezintă fragmentarea habitatului natural al urșilor, care ar putea contribui la conflicte om-urs. În plus, accesul vehiculelor motorizate ar putea duce la poluare fonică, afectând animalele.

Experții atrag atenția asupra nevoii conservării habitatelor naturale, în condițiile în care asistăm la o extincție în masă la nivel global.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii atrăgea atenția încă din 2013 că biodiversitatea din țara noastră este în pericol, în special din cauza modificării sistemelor naturale din cauza activității umane. Pădurile României sunt ecosisteme vitale pentru conservarea vieții naturale, iar pădurile Brașovului nu fac excepție.

Pe lângă funcția vitală de generare a oxigenului, pădurea captează și stochează cantități mari de dioxid de carbon, precum și alți poluanți și particule fine, funcționând ca un purificator de aer.

În condițiile în care Brașovul este unul dintre cele mai poluate orașe din România, Brașovul are cele mai puține spații verzi pe cap de locuitor (doar 5 metri), iar traficul continuă să crească în Centrul Vechi, tăierea acestei păduri și viitoarele exploatări vor limita capacitatea pădurii de a capta CO2 și de a purifica aerul. În plus, orice defrișare eliberează la rândul ei dioxid de carbon în atmosferă.

Pădurile absorb apa de ploaie și zăpada topită, fiind un aliat de nădejde împotriva inundațiilor și a alunecărilor de teren, în special în zonele de deal.

Brașovul este un oraș de munte, cu perioade ploioase, iar fenomenele meteo extreme, cum ar fi furtunile puternice, se vor îndesi. Având în vedere situația similară care a avut loc pe dealul vecin din Șchei și faptul că drumul este în pantă, pe dealul aflat deasupra străzilor cartierului, locuitorii se tem că această construcție ar putea duce la mai multe inundații.

Potecile care vor fi distruse sunt apreciate pentru aspectul lor, pentru faptul că duc turiștii într-o pădure bogată, lăsată să se dezvolte. Bogăția speciilor și vârstele diferite ale arborilor fac din această pădure un loc special, foarte rar regăsit atât de aproape de un oraș.

Localnici și turiști din România și întreaga lume se plimbă prin aceste păduri și se bucură de un spațiu natural spectaculos, unul dintre puținele rămase intacte în Brașov. Zona are un potențial mare pentru activități de eco-turism și educație.

Construcția unui drum forestier ar schimba radical înfățișarea zonei și ar afecta tocmai aspectul principal pentru care ea este atât de apreciată: prezența redusă a activității umane. Accesul vehiculelor motorizate și viitoarele exploatări vor deranja turiștii, iar plimbările pe un drum forestier nu vor putea înlocui experiența de a te plimba pe o potecă prin natură.

În ultimii ani, tot mai multe studii au confirmat multiple beneficii de a trăi lângă o pădure. Aceasta ajută la îmbunătățirea sănătății fizice și psihice în numeroase feluri. Pădurea are și un important rol social, fiind un liant pentru comunitate.

Autoritățile locale pot salva sume importante prin conservarea pădurilor urbane și plantarea arborilor în oraș.

Comisia Europeană încurajează protejarea și restaurarea pădurilor ca unealtă vitală în combaterea schimbărilor climatice, iar anul acesta a inițiat mai multe măsuri legislative în această direcție.

ONU, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și numeroase alte organizații de mediu și oameni de știință subliniază importanța restaurării și a protecției pădurilor ca mod de a limita schimbările climatice, protejând astfel locuitorii.

Pe lângă faptul că este un puternic scut anti-inundații, Pădurea din Brașov ne ajută să ne răcorim în timpul temperaturilor tot mai ridicate din timpul verii, ținând temperaturile cu câteva grade mai scăzute în împrejurimi.

Dat fiind că pădurea este în oraș și foarte aproape de cartierele Șchei și Răcădău, ne exprimăm îngrijorarea privind diminuarea acestei funcții importante ale pădurii pe termen lung și dorim dezvoltarea unui plan de management care să fie în conformitate cu ultimele legislații la nivel european și recomandări ale experților.

Conservarea și gestionarea sustenabilă a acestei păduri ar putea avea beneficii mult mai mari pe termen lung, traduse și în venituri publice economisite, decât exploatarea acesteia pentru profit pe termen scurt.

Back To Top